Što podrazumijeva web pristupačnost?

Web pristupačnost, poznatija pod pojmom accessibility, praksa je prilagodbe i olakšavanja pristupa web sadržaju. Odnosi se na osobe koje imaju vizualne, slušne, motoričke ili kognitivne poteškoće.

Četiri glavna zahtjeva koja treba ispoštovati da Vaša web stranica bude pristupačna su:

  • mogućnost opažanja/percepcije – sadržaj predstavljen tako da ga korisnik može percipirati barem jednim svojim osjetilom, npr. opisati slike pomoću teksta kako bi bile dostupne slabovidnim osobama
  • operabilnost – sadržaj upravljan s pomoću različitih alata, npr. korištene tipkovnice za one koji ne mogu koristiti miša
  • razumljivost – korisnici razumiju rad korisničkog sučelja kao i informaciju
  • stabilnost – internetska stranica ili aplikacija upotrebljiva na različitim platformama, uključujući i asistivnu tehnologiju

U praksi bi to značilo da slijepe i slabovidne osobe mogu bez problema pristupiti objavljenom sadržaju, a da npr. gluhe i nagluhe osobe mogu pogledati video u kojem će se objasniti o čemu se tu radi. Pošto živimo u doba kada se većina ljudi koristi internetom, a pristup internetu je jedno od osnovnih ljudskih prava, i sadržaj koji se tamo nalazi trebao bi biti dostupan svima. Bez diskriminacije i s jednakim mogućnostima za sudjelovanje u interakciji.

Kako učiniti web stranicu pristupačnom?

Čitajući ovaj tekst, nadamo se da ste se zapitali zašto biste trebali imati pristupačnu web stranicu. Ako ste javna ili vladina jedinica, 2019. je godine na snagu stupila EU Direktiva o pristupačnosti web stranicama koja Vas na to obvezuje.

Ako niste jedni od navedenih, vjerujemo da želite postati društveno odgovorni i omogućiti svima jednak pristup svojem sadržaju. Također, ovako ćete dati veću slobodu svojim korisnicima, ali i povećati broj posjetitelja na svojoj stranici i olakšati širenje informacija.

Jedan od temeljnih elemenata kako možemo napraviti Vašu web stranicu pristupačnijom je pažljiv izbor boja, kako ne biste imali sadržaj koji nema vrijednost za npr. ljude koji ne raspoznaju boje. Prilagođen kontrast i mogućnost povećanja fonta također su iznimno važni elementi koji mogu Vašu stranicu interaktivnijom.

Pogledajte kako smo prilagodili stranicu i povećali pristupačnost na službenoj stranici Kliničkog bolničkog centra “Sestre milosrdnice”. Ako i Vi želite imati svima dostupan web, javite nam se da zajedničkim snagama napravimo korak naprijed prema svijetu inkluzivnosti.

Stranica pristupačna svima!