Što je dark mode

Dark mode, odnosno tamni način, možemo shvatiti kao svojevrsno invertirani dizajn od onog na kojeg smo navikli. Drugim riječima, tamni način koristi svijetli tekst, obično bijeli ili sivi, najčešće na crnoj pozadini. Ideja iza tamnog načina rada je smanjenje emitiranog svjetla uređaja, pritom zadržavajući dovoljan kontrast kojim se omogućava vidljivost i čitljivost sadržaja.

Popularnost tamnog načina rada

Tamni način rada nije novitet. Štoviše, prvi zasloni su bili dark mode! Tadašnja CRT tehnologija nije bila dovoljno snažna da duže vrijeme osvijetli cijeli zaslon pa je jednostavnija opcija bila da se svijetlom prikazuje sadržaj, a da pozadina bude crna. Prvim uređajem s tamnim načinom rada u modernije doba, smatra se Windows Phone 7 iz 2010. godine. Od tada, sve više velikih tvrtki poput Facebooka, Reddita, Twittera, YouTubea i sličnih, je prihvaćalo i uvodilo dark mode.

Treba li ga implementirati na web

Ako želite udovoljiti svim korisnicima i posjetiteljima svoje stranice, bilo bi dobro da na stranici imate i tamni način rada. Uz oba načina, poželjna je implementacija opcije za brzo prebacivanje između svijetlog i tamnog načina rada, kako bi svakom korisniku omogućili da si jednostavno prilagodi stranicu. Dodatno, svojim posjetiteljima tako možete uštedjeti bateriju. Benefit koji Vi imate, osim zadovoljnih korisnika je i veća mogućnost da se poigrate dizajnom stranice. Možete eksperimentirati s više boja, drukčijim izgledom elemenata i novim značajkama. Međutim, implementacija dark mode-a, sa sobom nosi određene rizike. Morate paziti da će Vam boja fonta koji koristite funkcionirati i biti čitka na svim razinama svjetlosti. Dodatna zamka u koju možete upasti, je da se previše odmaknete od svoje sheme boja i izgubite dio identiteta.

Tamni način rada vrlo je korisna i poželjna značajka koju možete implementirati na svoju web stranicu. Vrlo je važno implementirati je na ispravan način jer se u suprotnom vrlo lako može ugroziti kvaliteta cjelokupne stranice, ali i identitet Vašeg brenda. Ako želite da Vaša web stranica prati trendove i bude potpuno prilagođena Vašim posjetiteljima ili imate pitanja oko implementacije dark mode-a, slobodno nam se javite!

Obratite nam se s povjerenjem