Europska Unija pogodno je tržište za vlasnike webshopova, a od početka pandemije webshopovima promet samo raste. Prije nego dođemo do samog webshopa, proizvodi koje namjeravate prodavati moraju ispunjavati zahtjeve EU-a, kako se ne bi ugrožavalo zdravlje ljudi, životinja, okoliš te prava potrošača. Naravno, svi kupci unutar Europske Unije moraju biti jednaki, odnosno vidjeti iste cijene, promidžbe i uvjete prodaje. Dodatno, ne smijete automatski preusmjeravati posjetitelje ovisno o njihovoj lokaciji. Na primjer, ako se korisnik nalazi u Sloveniji, a pristupa preko hrvatskog URL-a, isti mora prvo dati suglasnost za prelazak na slovensku verziju stranice i tek onda ga se smije preusmjeriti. Uz to, morate omogućiti dostavu svima koji naruče ili omogućiti da svaki kupac sebi organizira dostavu.

Što se PDV-a tiče, po odredbama koje vrijede od 1. srpnja 2021., postoji jedinstveni prag prometa (od 10.000 eura) za svu prodaju na daljinu u druge zemlje Europske Unije. Možete nastaviti naplaćivati/plaćati PDV u državi iz koje otpremate robu, ako ne premašujete taj prag. Ako ipak premašite, PDV ćete morati platiti u zemljama odredišta. Što se tiče plaćanja robe, prakticira se uplata na transakcijski račun prodavača, plaćanje karticom u trenutku narudžbe i gotovinska uplata prilikom preuzimanja (plaćanje pouzećem). Nakon svake kupovine, kupac mora dobiti i račun s elementima temeljem zakonodavnog okvira u RH.

Kupac ima pravo otkazati narudžbu u roku od 14 radnih dana od zaprimanja narudžbe, bez navođenja razloga. Također ima pravo i vratiti proizvod, a prodavač je dužan vratiti novac u roku od najkasnije 14 dana od zaprimanja obavijesti od odluci kupca. Pri tome, u općim uvjetima se definira snosi li troškove povrata robe kupac ili trgovac. Ako nije navedeno, trgovac ima obavezu snositi troškove.

Postoji još puno malih caka i uvjeta koji se moraju ispuniti prilikom izrade webshopa i prodaje na istom, stoga nam se slobodno javite s pitanjima i ako ste spremni izraditi/nadograditi svoj webshop!

Unaprijedite svoje poslovanje!