Serif i sans serif

Prvo ćemo napraviti razliku između serifnih i sans serifnih fontova. Serifni fontovi imaju razne „ukrase“ na svojim rubovima, dok sans serifni nemaju, kako i kaže samo ime (sansznači bez). Razlika se najbolje može vidjeti na primjeru:

Povijest Robota

Roboto se prvi put počeo koristiti 2011. godine, kada ga je Googleov dizajner razvio s namjerom da zamijeni dotadašnji „Droid“ font. Roboto je bio redizajniran 2014. godine, kako bi se još bolje prilagodio novim dimenzijama raznih uređaja. Roboto je jedna od versatilnijih fontova i često se koristi na web stranicama. Dodatne značajke su to da ima „težinu“ od 100 do 900 te podržava latinicu, ćirilicu i grčki alfabet!

Roboto Serif

Novi, serifni Roboto crtan je ispočetka, slovo po slovo, sa željom da se Roboto modernizira, ali i da se može koristiti sa sans-serifnim Robotom. Serifni fontovi imaju neke prednosti nad sans-serifnim. Slova serifnih fontova mogu se lakše razlikovati i čitati, što je Google naravno iskoristio. Tako Google pokušava učiniti Roboto fontom koji se može prilagođavati i optimizirati ovisno o veličini ekrana korisnika.

Osvježite dizajn svoje stranice!