Sastojci

Web kolačići bi, u najopćenitijem značenju, bili mali skupovi podataka korišteni u svrhu identifikacije. Posebne vrste kolačića koje većina web stranica koristi su HTTP kolačići koji identifikacijske podatke pohranjuju u obliku tekstualnih datoteka koje se razmjenjuju između Vašeg računala prilikom posjeta web stranici i same web stranice.

Priprema

Primarna svrha kolačića obaveznih za pristup stranici obično služi za osiguravanje neometanog korisničkog iskustva npr. za čuvanje sadržaja košarice u slučaju da nakon zatvaranja stranice želite nastaviti kupnju. Ako stranice uz to imaju i mogućnost registracije i prijave korisnika, ti se podaci također mogu “čuvati” u kolačićima, kako se korisnici ne bi morali svakim učitavanjem nove podstranice ponovno prijavljivati. Naizgled, web se kolačići, kao i oni stvarni, čine u potpunosti bezopasni, međutim previše kolačića može bilo kome uzrokovati probleme. Na stranicama se osim matičnih web kolačića mogu naći i kolačići drugih stranica ako matična stranica sadrži oglase koji vode na njih. U tom slučaju ipak bi bilo dobro razmisliti o prihvaćanju svih tih kolačića, jer tada i spomenute druge stranice mogu znati tko je sve vidio njihov oglas, čak i bez klika na oglas.

Posluživanje

Kako biste znali koji sve kolačići postoje na određenom web mjestu i koje ste obavezni prihvatiti za nastavak pretraživanja uvijek je dobro upoznati se s njihovom politikom privatnosti i načinom uporabe kolačića. To je obično moguće pronaći na pomno skrivenim dijelovima web mjesta, a najčešće ih možete pronaći u footeru, pop-up oblačićima ili kod obrazaca za kontakt. Primjer takve podstranice, kakvu bi sva web mjesta trebala imati, možete vidjeti ovdje, a za dodatne informacije i eventualna pitanja slobodno nam se obratite!

Ispecite svoju stranicu!