Kibernetički napadi i dalje su dosta apstraktan pojam u Hrvatskoj, te korisnici interneta ni danas nisu svjesni koliko izlažu sebe i svoje podatke na internet stranicama.

 

Prema istraživanju tvrtke Kaspersky, gore navedeno se ne odnosi samo na Hrvatsku, nego i na cijelu Europu, a to dokazuju i sljedeći podaci:
64% Europljana ne zna gdje se spremaju privatne informacije na internet stranicama. Ta brojka upućuje na kolektivnu bezbrižnost stanovnika Europe sve dok se ne nađu na meti napada. 36% žitelja Europe vjeruju kako su njihovi podaci na društvenim mrežama sigurni, što je znatan pad povjerenja u odnosu na prijašnje razdoblje.

 

Gotovo trećina napadom zahvaćenih korisnika su korporativne tvrtke i to s Trojanskim virusom u obliku bankarske aplikacije, te pokušajem prijave na račun, žrtva odaje svoje podatke. Male i srednje tvrtke češće su izložene prijetnjama kao što je Trojanski virus, ali i drugih vrsta softvera.

 

Kako bi bile zaštićene, tvrtke ne samo da moraju ulagati u robusno rješenje za kibernetičku sigurnost koje će adekvatno zaštititi njihovu infrastrukturu, već i ulagati u edukaciju zaposlenika svih razina kako bi uklonili ljudski faktor kao uzrok „curenja“ podataka ili uspješnog kibernetičkog napada.

 

Jeste li Vi sigurni u svoju sigurnost internet stranice i Vašeg poslovanja? Kontaktirajte nas na info@papar.hr i zapaprimo pokušaje kibernetičkog napada na Vašu stranicu i poslovanje.