O CRM-u i ERP-u

Za početak, objasnimo što CRM i ERP uopće jesu. Troslovni akronimi nerijetko se pojavljuju u nazivima IT sustava – neki više kao ukras, a neki s dovoljno deskriptivnim značenjem riječi koje zamjenjuju. CRM (od engl. Customer Relationship Management) bio bi, dakle, sustav za upravljanje vašim klijentima odnosno kupcima, osmišljen u svrhu praćenja svih poslovnih događaja vezanih uz određenog korisnika Vaših usluga ili roba, kako biste na temelju tih informacija mogli donositi argumentiranije poslovne odluke. ERP (od engl. Enterprise Resource Planning) je, s druge strane, više koncentriran na Vaše proizvode i/ili usluge i upravljanje njima te u većini slučajeva uključuje i financijski aspekt poslovanja.

Jesu li uopće potrebni?

Pomislili bismo da organizacija poslovnih događaja nikako ne može biti loša odluka za bilo koje poslovanje, međutim njena opsežnost i težina često u početku ostaje zanemarena. Dobra provedba implementacije složenijih IT sustava neophodna je za pravilno funkcioniranje tih istih sustava u budućnosti. Edukacija zaposlenika, kompatibilnost podataka među različitim sustavima i digitalna sigurnost samo su jedne od mogućih prepreka. Prema tome, odluku o implementaciji valja dobro unaprijed promisliti i pripremiti sve potrebne preduvjete za što bezbolniji prijelaz na nove tehnologije.

Kako odabrati?

Konačno, kada sa sigurnošću želimo digitalizirati dio poslovanja ili pak cijelo, treba znati odabrati koji sustav koristiti. CRM, ERP ili oba? U slučaju rada s robama, ERP je gotovo neizbježan, međutim ne mora biti i jedini. Prednosti CRM-a poput kategorizacije klijenata, transparentnosti svih poslovnih komunikacija i prodajnih aktivnosti te integracije s mailing i telefonskim sustavom mogu biti korisne i u radu s robama, bilo da je riječ o proizvodnji ili isključivo prodaji. Dodatna prednost mnogih danas dostupnih rješenja je i visoka modularnost tj. odabir jedino onih tzv. modula koji su potrebni Vašem poslovanju, zbog čega granice među spomenutim sustavima iščezuju.

Sličnom filozofijom vodimo se i mi pri kreiranju naših rješenja kako bismo ih prilagodili upravo Vašim potrebama. Neke od dosad implementiranih sustava možete provjeriti na našem portfoliju, a za dodatne informacije i konzultacije oko odluke o implementaciji modernih IT sustava slobodno nam se obratite.

Implementirajte s nama