Tipografija NIJE samo font i njegova veličina. Tipografija je bitan element identiteta i komunikacije.
Prilikom kreiranja raznih materijala kao agencija dnevno se susrećemo s pitanjem izbora zanimljivog ali i čitljivog fonta. Digitalni kanali još više potenciraju ovaj problem jer se u njima susrećemo sa manjim i interaktivnim površinama na kojima se teži bržem prijamu informacija.
Dok 85% korisnika bezbrižno koristi digitalne kanale do 15% korisnika ima problema prilikom čitanja tog sadržaja. Jedan od problema je disleksija odnosno poteškoća u čitanju. Christian Boer, dizajner koji se i sam bori s disleksijom, napravio je font prilagođen ljudima koji imaju problem prilikom čitanja teksta.

 

Posebnost Dyslexie fonta je u tome što je specijalno razvijen kako bi se osobi s disleksijom što više olakšalo čitanje i pisanje teksta. Christian Boer ignorirao je sva poznata pravila u izradi fonta. Umjesto pravila formirao je listu problema zbog kojih nastaje problem disleksije. Neki od glavnih „uzročnika“  disleksije u fontu su: „swapping“, „mirroring“, „changing“, „turning“ i „melting“. Kako bi izbjegao te ključne probleme Christian je koristio zadebljanje kod donje pismovne linije samog fonta. Također je koristio devijaciju kod sličnih slova kao što su: „d“ u odnosu na slovo „b“ kako bi postigao maksimalnu prepoznatljivost slova a zadržao čitljivost samog slova kao i kompletnog fonta. Koristeći povećani razmak u kombinaciji sa povećanom visinom primjetio je da to uvelike olakšava samu čitljivost i da ljudi sa disleksijom puno uspješnije čitaju tekst pisan Dyslexie fontom.

 

Proces izrade Dyslexie fonta

 

Ono što je zanimljivo je to da su u sam projekt bili uključeni ne samo lokalne zajednice/udruge disleksičara nego je to u jednom trenutku eskaliralo na globalnu razinu. To je bilo vrlo bitno jer se otvorio pristup brojnim idejama kao i korisnom i uvijek poželjnom feedbacku koji je kasnije omogućio da se font dovede do gotovo krajnjih granica i tako omogući što većem broju disleksičara lakše i brže  surfanje i služenje osnovnim programima kao što je Word i njemu slični.

 

Iako disleksija još uvijek nije top tema podržavamo sve projekte kojima se obraća pažnja na korisnike koje primaju sadržaj na teži način.