Dizajn

Uređaji na kojima posjetitelji gledaju i učitavaju stranicu, ali i hosting serveri i cijela infrastruktura troši energiju kako bi prikazivala sadržaj na internetu. Web stranice se mogu prilagoditi da troše manje energije počevši sa samim dizajnom. Jednostavniji raspored elemenata, koji sadrži manje teških videa i slika, ima manji utjecaj na okoliš od stranica pretrpanih vizualnim i funkcionalnim elementima. Sa strane dizajna, još možemo koristiti jednostavne i optimizirane fontove te smanjiti broj složenih animacija i tranzicija koji troše više resursa. Dark mode je također opcija kada je riječ o uštedi energije, jer čuva energiju (i oči) na većini zaslona koje koriste pametni mobiteli.

Kod

Osim izgleda, vrlo su važne performanse stranice. Developeri pri razvoju mogu optimizirati kod i omogućiti brže učitavanje. Jednako tako, poželjno je isključiti sve bespotrebne plug-inove, koji dodatno opterećuju rad stranice. Ažurne platforme i PHP igraju veliku ulogu u optimizaciji korištenja resursa. Novije verzije PHP-a funkcioniraju puno bolje, koristeći znatno manje resursa, stoga je redovito ažuriranje bitno. Ovo nije samo dobra praksa za energetsku učinkovitost, već i općenito, jer uvelike pridonosi korisničkom iskustvu.

Kada smo kod korisničkog iskustva, važno je dotaknuti se SEO-a i samog UX-a web stranice. Ako korisnici mogu vrlo brzo i vrlo jednostavno pronaći web stranicu, a potom se jednako glatko i brzo snaći na web stranici, troše manje vremena za obavljanje radnje i tako štede energiju.

Hosting

Hosting je veliki potrošač energije. Možemo lakše izabrati energetski učinkoviti hosting, ako u obzir uzmemo nalazi li se hosting blizu naše ciljne skupine, kakav je Power Usage Efficiency (PUE) i koriste li obnovljive izvore za napajanje. Blizina štedi energiju koja je potrebna za prijenos informacija, PUE označava koliko energije odlazi na samo održavanje infrastrukture (što je PUE niži, to bolje), a korištenje obnovljivih izvora energije je ogroman plus, s obzirom na to da manje od 5% servera koristi obnovljive izvore za napajanje.

Izrada energetski učinkovitih web stranica nije jednostavan posao, ali svakako je koristan za društvo, okoliš, a i nas, znajući da svojim radom maksimalno čuvamo okoliš. Javite nam se ako želite da i Vaše poslovanje bude dijelom bolje budućnosti!

Izradimo učinkovitu web stranicu!