Zašto Google My Business?

Google My Business račun možete otvoriti osobnim Google računom izrađenim koristeći e-mail službenu e-mail adresu poslovanja s kojim biste ga htjeli povezati. Unoseći osnovne podatke o svom poslovanju postajete vidljivi na Google Kartama i prilikom pretraživanja, omogućavajući tako veću izloženost potencijalnim korisnicima koji se nalaze u blizini. Detaljnije o samom My Businessu pročitajte u našoj prethodnoj objavi, a za pomoć oko otvaranja i upravljanja Google My Business računom nam se slobodno obratite.

Prikupljanje i brisanje ocjena

Google ocjenu za bilo koju lokaciju može ostaviti svatko tko posjeduje osobni Google račun što ostavlja dosta prostora za subjektivnost i nepouzdanost ocjena. Međutim, povećanjem broja ocjena ukupni dojam o poslovanju postaje objektivniji, stoga i Google kod prikaza prosječne ocjene prikazuje i ukupan broj ocjena na temelju kojeg je izračunat prosjek. U svrhu opravdavanja postavljene ocjene svaki korisnik može uz ocjenu ostaviti i komentar, koji osim kontekstualiziranja ocjene može poslužiti i kao znak neadekvatnosti. Naime, vlasnici i upravitelji pojedine Google lokacije mogu zatražiti uklanjanje određenje ocjene u slučaju nezadovoljavanja nekog od temeljnih Googleovih kriterija – relevantnost, pristojnost i istinitost.

Održivost sustava

Naravno, kako vlasnici ili upravitelji Google lokacija ne bi po želji uklanjali loše ocjene ili komentare, ista ocjena mora biti prijavljena kao neadekvatna od strane više različitih korisnika. Slična situacija dogodila se i nama kada smo zabunom dobili komentar “Frenda mi konobar prolio pivom” uz ocjenu 2/5, unatoč evidentnoj nepovezanosti s ugostiteljstvom. Iskustva nalik ovome imali smo i s brojnim klijentima, od kojih su neki procesi uklanjanja nepovezanih ocjena trajali svega koji tjedan, dok su neki, poput našeg slučaja, trajali i nekoliko mjeseci, ovisno o broju korisnika koji prijave određenu ocjenu kao neadekvatnu i međusobnom razmaku prijava, što je ujedno i dokaz održivosti tako velikog sustava.

Ukoliko i Vaša Google lokacija ima neku ocjenu nepovezanu s Vašim poslovanjem, utoliko nam se slobodno obratite za pomoć, ili, ako još uvijek nemate postavljenu Google lokaciju, pridružite se sve brže rastućem broju poslovanja koja svoju vidljivost povećavaju kroz Google My Business.

Dobre Google ocjene nadohvat ruke!