Zaštita korisnika i unapređenje sigurnosti

Europska je unija 2015. godine usvojila Payment Services Directive direktivu (PSD2) o uslugama plaćanja. Poanta ove direktive bila je omogućiti ustupanje podataka bankama koje rade u Europskoj uniji ostalim autoriziranim tvrtkama na standardiziran i siguran način.

Za korisnika, to zapravo znači da će svojoj banci dozvoliti da poveže podatke s različitim pružateljima usluga. Na primjer, ako poželite kupiti odjeću na Zarinom web shopu, skratit ćete pozadinski proces narudžbe. PSD2 omogućit će Zari da dođe do Vaše banke i provjeri imate li dovoljan raspoloživi iznos na računu te se naplatiti.

Ono što je ova uredba također donijela je i dvostupanjska autentifikacija. Ako ste u zadnje vrijeme kupovali nešto na internetu, sigurno Vas je sustav pitao za dodatnu provjeru. Konkretno, nakon upisivanja podataka s kartice, drugi korak pri autentifikaciji je nešto svojstveno samo osobi koja kupuje: otisak prsta, Face ID, PIN, kod ili lozinka koja će vam stići putem SMS-a, što je uvelike povećalo sigurnost plaćanja. Prije ovoga, za bilo kakvo plaćanje bilo je dovoljno upisati samo podatke s kartice, a takve je podatke, nažalost, mogao imati i netko drugi.

Što to znači za web shopove?

Za početak, da bi vlasnici web shopova radili u skladu s direktivom, tj. legalno, trebaju provjeriti s matičnom bankom imaju li i kako razrađen sustav plaćanja.  Sukladno tomu, idući je korak nadogradnja sustava plaćanja ili alternativne metode plaćanja jer će europske banke uskoro odbacivati transakcije koje ne slijede direktivu. Kako biste to izbjegli, na primjer, kupcima možete ponuditi plaćanje putem eWallet aplikacija koje u sebi već imaju ugrađenu dvostupanjsku autentifikaciju ili putem 2D barkoda.

Ono što je potencijalno problematično je povećanje postotka napuštenih košarica jer će korisnici imati još jedan korak za autorizaciju plaćanja. Ali, navikne se čovjek i na gore stvari. Ako pitate nas, većinu problema s ovom direktivom možete riješiti implementacijom payment gateway sistema. To je sustav sigurne autorizacije i naplate kartica putem interneta.

Neki od najčešćih sustava koji se koriste u Hrvatskoj su PayPal, WSPay i Pay Way (T-com). Ako trebate pomoć s implementacijom ovih sustava plaćanja, razumijevanjem API-ja i payment gatewaya, javite nam se i saznajte koji najbolje odgovara Vašem poslovanju.

Saznajte više