2D barkod u široj upotrebi

Sve više prodavača nastoji olakšati prodaju proizvodima svojim kupcima, te im je 2D barkod izvrsno poslužio u toj namjeri. Francuski dućan igračkama PicWic Toys je uveo mogućnost kupcima da skeniraju artikle svojim pametnim telefonom dok kupuju i zatim izvršavaju samostalnu naplatu putem mobilnog plaćanja, ostavljajući ih slobodnim da izađu iz trgovine s kupnjom, bez potrebe za redom ili čekanjem na uobičajenoj naplati.

U današnjem digitalnom svijetu, kupci očekuju da kupnja bude jednostavna, glatka i ugodna, te je sve veća upotreba 2D barkoda u internet poslovanju jer se olakšava i pojednostavljuje kupnja proizvoda. Želite li više saznati o 2D barkodu, pročitajte više u našem novom članku.

 

Pojačani kibernetički napadi

U 2020. godini se očekuje porast kibernetičkih napada na aplikacije za ulaganje, mrežni sustav za obradu financijskih podataka i nadolazeće kripto valute zajedno s pružanjem plaćenog pristupa infrastrukturi banaka i razvijanjem novih sojeva zlonamjernog softvera za mobilno bankarstvo. Predviđa se da neće samo financijski sektor biti na meti napada, već i zdravstveni sustav koji je ranjiv zbog nalaza pacijenata, poslovni sektor zbog cloud sustava spremanja informacija i telekomunikacijski sustav zbog dolaska i primjene 5G mreže.

Shodno tome, sve više pozornosti se posvećuje dodatnom jačanju sigurnosti internet stranice i internet poslovanja, a ako želite malo više o tome pročitati, imamo članak i o tome.

 

Responzivna internet stranica

Pregledna stranica za mobilne uređaje nikako nije novost, ali je zanimljivo kako broj posjetitelja internet stranica putem mobitela raste gotovo za petinu svaku godinu uzastopce, te zadnja istraživanja pokazuju kako 74% koristi mobitele prilikom pregledavanja internet stranica.

Imajući to na umu, Google je odlučio puno više posvetiti pažnju na responzivan dizajn internet stranice prilikom SEO optimizacije (iako mu je to i dosad bio ključan faktor) i oglašavanja. Ovdje možete pročitati koliko je važna responzivna internet stranica iz perspektive našeg klijenta.

 

Dizajn internet stranica

Nekoliko trendova u web dizajnu koji smo već naveli u ovom članku nastavljaju se i u 2020. godini, stoga nije loše malo ponoviti gradivo.

Jedna od poželjnih karakteristika na internet stranici u 2020. je smart video. Video kao takav je uvijek izvrstan alat za privlačenje pažnje posjetitelja i zadržavanje na stranici. No, Smart Video je promišljeni video zapis sa svrhom i značenjem putem kojeg možete na dinamičan način prikazati djelatnost s kojom se bavite i ostvariti bolju navigaciju na internet stranici. Postavljanjem Smart Videa na Vašu internet stranicu sigurno ćete ostati zapamćeni i prepoznati od strane potencijalnog klijenta.

Minimalizam je prepoznat kao pokret otpora prenatrpanom načinu života, te se kao takav na mala vrata ušuljao i u web design. Cilj minimalizma na internet stranici je uspješno uskladiti s umjerenim, mirnim bojama i osnovnim natuknicama uz prikaz slika koje daju prozračnost internet stranici.

Thumb friendly navigation je naziv za dizajn u kojem se sve podređuje palcu zbog sve češćeg korištenja mobitela prilikom pregleda internet stranice. Cilj je postaviti izbornik, navigaciju i kontakt formu tako da bude prilagođeno dohvatiti palcem bez potrebe premještanja uređaja ili istezanja.

 

 e-krona kao najava e-kune?

Švedska Riksbanka je odlučila pokrenuti projekt digitalizacije monetarnog sustava.Tijekom prve godine pilot projekta e-krona razvit će se tehnička platforma s korisničkim sučeljem koje, primjerice, omogućuje plaćanje e-krunom s mobilnog telefona, kartice i sata. Platforma će također sadržavati simulacije pružatelja platnih usluga, maloprodajna mjesta i druge dijelove švedskog platnog sustava.

Zadatak traje do 31. prosinca 2020., s mogućnošću produljenja, tako da će ukupno maksimalno razdoblje dogovora biti sedam godina. Ako Riksbank odluči produžiti pilot-projekt e-krona, e-kruna će se dalje razvijati s povećanim funkcijama i daljnjim testovima. Riksbank još nije donijela odluku o izdavanju e-krune.

Hoće li HNB uskoro krenuti u sličnom smjeru uvelike ovisi o uspješnosti ovog projekta.